Nederlander geeft meer geld uit in de VS

© ANP

Nederlandse reizigers gaven 248 miljoen euro uit in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal, ruim een derde meer dan een jaar eerder. Niet alleen de duurdere dollar droeg hieraan bij, maar ook het aantal reizigers naar de VS was veel hoger. De totale reisbestedingen van Nederlanders bedroegen in het tweede kwartaal 3,5 miljard euro, een toename van 6 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt CBS.

Meer reizigers naar VS ondanks duurdere dollar

In het tweede kwartaal van 2015 zijn 147 duizend Nederlandse reizigers de oceaan overgestoken naar de VS. Dit zijn er ruim 30 procent meer dan in 2014. Ze gaven ook per persoon meer uit: de bezoekers besteedden gemiddeld 102 euro per dag in de VS, tegenover 82 euro vorig jaar. Deze hogere uitgaven komen mede doordat de dollar ten opzichte van de euro ongeveer een kwart duurder is geworden.  De Nederlandse reizigers verbleven gemiddeld wel iets korter in de VS: gemiddeld 16 dagen in 2015 tegenover 18 dagen in 2014. In totaal zijn de reisbestedingen in de Verenigde Staten met ruim een derde toegenomen tot 248 miljoen euro.

Reisbestedingen Nederlanders in de VS, ontwikkeling tweede kwartaal 2015

Sterke afname reisbestedingen in Noord Afrika

De totale reisbestedingen van Nederlanders zijn in het tweede kwartaal van 2015 toegenomen met bijna 6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014, namelijk van 3,3 tot 3,5 miljard euro. In de meeste voor Nederland belangrijkste reisbestemmingen namen de uitgaven toe. Alleen Frankrijk, Italië en Duitsland kenden een kleine daling. De bestedingen in Frankrijk en Italië namen af omdat daar minder Nederlandse toeristen naartoe gingen. De overige Europese landen aan de Middellandse Zee deden het juist erg goed. Zo namen de bestedingen in Griekenland met 9 procent toe.

Daarentegen hadden de landen aan de Afrikaanse kant van de Middellandse Zee het zwaar. De bestedingen van Nederlandse toeristen in Egypte, Marokko en Tunesië namen met 55 procent af. In het tweede kwartaal 2015 gingen 40 000 mensen op vakantie naar deze regio, 41 procent minder dan een jaar eerder.

Reisbestedingen Nederlanders naar land van bestemming, ontwikkeling tweede kwartaal 2015

Aandeel VS in Nederlandse reisbestedingen neemt toe

Door de forse groei van de bestedingen in de VS is het aandeel van de VS in de totale reisbestedingen van Nederlanders verder toegenomen. Op basis van de uitgaven neemt de VS nu de vijfde plaats in van de belangrijkste bestemmingen. Verreweg de meeste reisbestedingen worden in Duitsland gedaan, met 750 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2015. Daarna volgen Frankrijk, Spanje en België. België heeft, net als Duitsland, zijn positie voor de meer dan de helft te danken aan dagtoerisme. Naast de VS en verschillende Europese bestemmingen, complementeert Turkije de ‘top 10’ van belangrijkste bestemmingen.

Belangrijkste landen van bestemming op basis van reisbestedingen Nederlanders

Bronnen: