Consumenten besteden opnieuw meer

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.

Consumenten hebben in juli 1,3 procent meer uitgegeven dan in juli 2014, meldt CBS. Ze hebben vooral meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume, koopdaggecorrigeerd)

Meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten

Met 5,4 procent stegen de uitgaven aan duurzame goederen het sterkst. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Dit gaat samen met de opleving van de woningmarkt. Afgelopen dinsdag meldde CBS al dat de omzet van winkels in woninginrichting en consumentenelektronica in juli aanzienlijk was gegroeid.

Aan overige goederen zoals gas en motorbrandstoffen gaven consumenten 1,5 procent meer uit. Daarentegen besteedden ze 1,6 procent minder aan voedings- en genotmiddelen dan een jaar eerder.

Ten slotte hebben consumenten 0,9 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, juli (volume, koopdaggecorrigeerd)

Omstandigheden voor consumptie in september iets beter dan in juli

Volgens de Consumptieradar van CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in september per saldo een fractie gunstiger dan in juli. Ze waren wel slechter dan in augustus. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

De verslechtering in september ten opzichte van augustus komt doordat de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis aanzienlijk kleiner was dan een maand eerder. Ook het oordeel van consumenten over de toekomstige werkgelegenheid is een stuk negatiever dan vorige maand.

Vandaag bericht CBS ook over het consumentenvertrouwen van september.

Bron:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.