Sterke groei export

Het volume van de export van goederen was in juli 5,4 procent groter dan in juli 2014. De stijging is groter dan in de vijf voorgaande maanden, meldt CBS. In juli groeide vooral de export van transportmiddelen en machines en apparaten. Verder groeide zowel de uitvoer van Nederlands producten als de wederuitvoer. Het volume van de import was in juli 0,5 procent groter dan een jaar eerder.

Export goederen (volume, werkdaggecorrigeerd)
 

Meer export van transportmiddelen en machines en apparaten

Nederlandse bedrijven exporteerden in juli 2015 vooral meer transportmiddelen. Er werden met name meer schepen uitgevoerd. Verder groeide ook de export van machines en apparaten aanzienlijk. Al deze goederen waren voornamelijk van Nederlandse makelij. Afgelopen woensdag publiceerde CBS al dat de Nederlandse industrie in juli meer transportmiddelen en machines produceerde.

Omstandigheden voor export in september minder gunstig dan in juli

Volgens de Exportradar van CBS zijn de omstandigheden voor de export in september minder gunstig dan in juli. In augustus waren de condities voor de export wel beter dan in juli. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden. In september zijn vijf indicatoren verslechterd en een verbeterd. Vooral de ontwikkeling van de reële wisselkoersen op jaarbasis was minder gunstig dan een maand eerder. Daarentegen zijn de Nederlandse ondernemers minder negatief over hun buitenlandse orders dan een maand eerder.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.