Omzetgroei overslag neemt af

© ANP

De omzetgroei van de laad-, los en overslagbedrijven is aan het afzwakken. In het tweede kwartaal van 2015 werd anderhalf procent meer omzet behaald. Dit was weliswaar het achtste kwartaal op rij dat de omzet toenam, maar de groei is geleidelijk kleiner geworden. Over heel 2014 nam de omzet nog met 9 procent toe. De groei van de omzet hangt samen met de toenemende overslag in de zeehavens. Zo is de overslag van goederen in de Nederlandse zeehavens in het eerste kwartaal gestegen naar 147 miljard ton. Dat meldt CBS in de kwartaalmonitor transport en logistiek.

Omzetontwikkeling laden, lossen en overslag

Overslag van goederen stijgt

In de Nederlandse zeehavens werd in het eerste kwartaal van 2015 circa 147 miljard ton aan gewicht overgeslagen. Dit is 3 procent meer dan een jaar eerder. De grootste stijging was te zien in het containervervoer. Dat steeg in het begin van dit jaar met 3 miljoen naar ruim 103 miljoen ton. Daarvan nam de haven van Rotterdam 99 procent voor zijn rekening. De overslag van de droge bulk goederen zoals ertsen, agribulk en steenkool, daalde in deze periode.

Ontwikkeling overgeslagen gewicht zeehavens

Grootste aandeel natte bulk

Ruim 45 procent van de goederen die overgeslagen worden in de zeehavens betreft natte bulk. Denk hierbij aan aardolie en chemicaliën. Deze goederen worden opgeslagen in tanks of worden bijvoorbeeld direct overgeslagen in binnenvaartschepen. Naast natte bulk en containers worden er ook droge bulk goederen in de havens verwerkt zoals ertsen, steenkool en granen. Dit is ongeveer een kwart van de afgehandelde goederen in de zeehavens.

Gewicht aandeel goederenoverslag zeehavens 2014

Grootbedrijf is klein in aantal

Er zijn een kleine 400 bedrijven actief in de branche laden, lossen en overslag. Circa 95 procent daarvan behoort tot het midden- en kleinbedrijf en is goed voor 42 procent van de omzet. Zoals in veel branches wordt de meeste omzet behaald door het grootbedrijf. Bij de laad-, los en overslagbedrijven betreft dit 58 procent van de omzet. Het kleinbedrijf, dat bestaat uit 280 bedrijven behaalde circa 6 procent van de totale omzet.

Aandeel in aantal bedrijven en omzet

Bronnen: