Consument betaalt ruim 8 euro voor kilo kipfilet, slachterij krijgt 4,40 euro

In 2014 betaalde de consument gemiddeld 8,17 euro voor een kilo kipfilet. De supermarkten betrokken deze kipfilets van de slachterij voor gemiddeld 4,40 euro per kilo. De vleeskuikens gingen van boer naar slachterij voor gemiddeld 0,89 euro per kilo. Dit meldt CBS.

Gemiddelde prijzen in productieketen, vleeskuiken, borstkap, kuikenfilet en kipfilet, 2014

Opbouw van de prijs van kipfilet

Kipfilets komen uit de borstkap van een vleeskuiken en een borstkap bestaat uit twee kuikenfilets. Een kuikenfilet is hetzelfde als de kipfilet in de supermarkt. De 4,40 euro die de slachterij ontvangt voor een kilo kuikenfilet is ongeveer 56 procent van de prijs die de consument betaalt voor een kilo kipfilet. Ongeveer 44 procent van de prijs van kipfilet is niet gerelateerd aan het fokken en slachten van de kip, maar aan andere zaken zoals btw (6 procent), de handelsmarges en het afdekken van handelsrisico’s.

De prijsverschillen in de productieketen, van vleeskuiken naar kipfilet worden deels verklaard doordat het product nog wordt bewerkt. De kipfilet is het duurste stukje van de kip. Een vleeskuiken bestaat voor zo’n 20 procent uit kipfilet. Eén kilo kipfilet komt uit ongeveer vijf kilo vleeskuikens. Van vleeskuikens worden ook diverse andere delen gebruikt, bijvoorbeeld de vleugels, poten en organen.

Bronnen: