Aantal bijstandsuitkeringen neemt toe, maar minder snel

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de eerste twee kwartalen van 2015 toegenomen. Eind juni waren het er 447 duizend tot de AOW-gerechtigde leeftijd (65 jaar en 3 maanden), een toename van 5 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarmee nam het aantal bijstandsontvangers toe, maar minder snel dan in 2014. Dit meldt CBS.

Personen met een bijstandsuitkering

Herstel op de arbeidsmarkt werkt nog niet door

Ondanks dat de arbeidsmarkt herstelt, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. De groei van het aantal uitkeringen daalt wel. Dit blijkt uit vergelijking van de jaar-op-jaar groei. In de eerste twee kwartalen van 2015 bedroeg deze 4 procent. In 2013 was dit percentage gemiddeld nog 8 procent en in 2014 ruim 6 procent. Bij de 45-plussers neemt het aantal bestandsgerechtigden het meest toe, bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst.

Personen met een bijstandstandsuitekering, % mutatie tov vorig jaar

Een op de tien bijstandsontvangers heeft werk

Overigens heeft een op de tien bijstandsgerechtigden betaald werk. Het gaat om (deeltijd)banen waarvan de inkomsten onder het bijstandsniveau blijven. Deze werknemers ontvangen dan een aanvullende bijstandsuitkering.

Naarmate iemand langer in de bijstandsregeling zit, komt de combinatie van baan en bijstandsuitkering minder voor. Het aandeel bijstandsontvangers met een baan verschilt per gemeente. Van de grotere gemeenten (met meer dan honderdduizend inwoners) komt de combinatie werk en bijstand het vaakst voor in Apeldoorn, Emmen, Zwolle, Westland en Amersfoort. Het gaat daar om 14 procent van de bijstandsgerechtigden.

De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en Maastricht hebben het kleinste percentage werkende bijstandsontvangers.

Aandeel bijstandsontvangers met een baan naar duur bijstand, honderdduizend-plus gemeenten, eind 2014

Bronnen: