Forse stijging investeringen

© ANP

In juni 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 22,2 procent groter dan in juni 2014, meldt CBS. Deze stijging is vooral te danken aan aanzienlijk hogere investeringen in woningen. De groei van de investeringen in juni is groter dan in de voorgaande maanden.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Juni 2015 heeft twee werkdagen meer dan juni 2014.

Investeringen in materiele activa (volume)

Opnieuw fors meer geïnvesteerd in woningen

Net als in de voorgaande maanden is in juni vooral meer in woningen geïnvesteerd. Verder is ook meer geïnvesteerd in infrastructuur, personenauto’s, vrachtwagens en machines.

Omstandigheden investeringen in augustus iets minder positief

De omstandigheden voor investeringen waren in augustus iets minder gunstig dan in juni en juli volgens de Investeringsradar van CBS. De radar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden. De verslechtering in augustus ten opzichte van juli komt doordat de export op jaarbasis een stuk minder hard groeide dan een maand eerder. Daarentegen was de toename van de beurswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter en de bezettingsgraad in de industrie hoger.

Bron:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.