Consumenten geven opnieuw meer uit

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Consumenten hebben in juni 2,2 procent meer uitgegeven dan in juni 2014, meldt CBS. Ze hebben vooral meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume, koopdaggecorrigeerd)

Meer besteed aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten

Met 5,7 procent stegen de uitgaven aan duurzame goederen het sterkst. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Dit gaat samen met de opleving van de woningmarkt. Ook besteedden consumenten in juni meer aan personenauto’s.

Verder besteedden ze 1,8 procent meer aan voedings- en genotmiddelen. Aan overige goederen zoals gas en motorbrandstoffen gaven consumenten 3,9 procent meer uit. Ten slotte gaven ze 1,0 procent meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, juni (volume, koopdaggecorrigeerd)

Omstandigheden voor consumptie in augustus iets beter dan in juni

Volgens de Consumptieradar van CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in augustus per saldo gunstiger dan in juni. In juli waren de condities wat slechter dan in juni. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

De verbetering in augustus ten opzichte van juli komt doordat het oordeel van consumenten over de toekomstige werkgelegenheid een stuk positiever was dan vorige maand. Ook de toename van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis was aanzienlijk groter dan een maand eerder. Verder waren ondernemers in de industrie minder negatief over de toekomstige werkgelegenheid.

Bron:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.