Groei economie eurozone

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal van 2015 gegroeid met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit blijkt uit  eerste berekeningen die Eurostat vanochtend bekend heeft gemaakt. De Europese Unie als geheel noteerde een groei van 0,4 procent. Eerder vandaag bracht het CBS al naar buiten dat de Nederlandse economie in dezelfde periode met 0,1 procent is gegroeid.

Vrijwel alle Europese landen kenden economische groei in het tweede kwartaal. In onze buurlanden lag de groei in het tweede kwartaal met 0,4 procent op een iets hoger niveau dan bij ons. In Nederland werd minder aardgas gewonnen en geëxporteerd, dit drukte de economische groei. De Spaanse economie groeide met 1,0 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Griekenland boekte een groei van 0,8 procent in het tweede kwartaal. De sluiting van de Griekse banken vond hoofdzakelijk in het derde kwartaal plaats. De Franse economie wist geen vervolg te geven aan de groei van de afgelopen drie kwartalen en stagneerde (0,0 procent groei). Economische krimp was er alleen in Finland, waar de economie al langer kwakkelt.

Bruto binnenlands product binnen de eurozone

 
Het vervolg van het nieuwsbericht gaat over jaar-op-jaarvergelijkingen

Russische economie krimpt sterk

In Rusland is de economie in het tweede kwartaal sterk gekrompen (-4,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder). Dit is de derde krimp op rij. De Russische economie kampt met de grote onzekerheid rond het conflict met Oekraïne en de economische sancties tegen het land. Ook de lage olieprijs drukt de Russische groei. De Chinese economie is in het tweede kwartaal van 2015 met 7 procent gegroeid. In het eerste kwartaal groeide de economie ook met 7 procent, het laagste groeicijfer sinds 2009.

In de Verenigde staten is de economische groei in het tweede kwartaal iets teruggevallen. De groei kwam uit op 2,3 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal groeide de economie met 2,9 procent. De Britse economie  groeide in het tweede kwartaal met 2,6 procent. Deze groei was wel de laagste sinds het laatste kwartaal van 2013. De iets tragere groei komt door een lichte teruggang van de dienstensector en de industrie.

Bruto binnenlands product buiten de eurozone

Ten behoeve van de internationale vergelijkbaarheid zijn alle cijfers in dit artikel werkdag- en seizoensgecorrigeerd.