Zeven van de tien Somaliërs in de bijstand

Bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs in Nederland hebben een bijstandsuitkering. Ook ruim de helft van de mensen met de Syrische, Iraakse of Eritrese nationaliteit heeft bijstand. Het gaat vooral om voormalige asielzoekers. Dat meldt CBS op basis van onderzoek naar bijstandsuitkeringen op basis van nationaliteit.

Eind 2014 ontvingen in totaal 481 duizend mensen een bijstandsuitkering. De overgrote meerderheid (400 duizend) van de uitkeringen gaat naar Nederlanders van achttien jaar en ouder. In deze categorie zitten ook Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Van de 12,8 miljoen volwassen Nederlanders heeft 3 procent een bijstandsuitkering. Van de 721 duizend volwassenen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben en in Nederland wonen, zit 11 procent in de bijstand.

Aandeel personen in de bijstand naar nationaliteit, eind 2014

Personen in de bijstand naar buitenlandse nationaliteit, top 9, eind 2014

Asielzoekers

De grootste groep Somaliërs, Irakezen, Syriërs, Afghanen, Iraniërs en Eritreërs betreft voormalige asielzoekers die relatief vaak in de bijstand zitten. Hun afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt is relatief groot, gezien het percentage dat de taal niet (voldoende) machtig is en het relatief grote aandeel dat geen, een lage of een niet-aansluitende opleiding heeft. Ook speelt de aanleiding voor hun vlucht naar Nederland een rol, zoals de effecten van een oorlog of vervolging in eigen land.

Vorig jaar kwamen de meeste asielzoekers overigens uit Syrië: 8750, in omvang gevolgd door Eritreërs (3835) en Irakezen (615).

Bronnen: