Afzetprijzen industrie opnieuw lager dan een jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 5,4 procent lager dan in juni 2014. In mei 2015 waren de prijzen 4,9 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 2,1 procent.

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen laag

In juni was de olieprijs opnieuw lager dan een jaar eerder. De daling was groter dan in de twee maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte bijna 57 euro per vat. Dat is 31 procent minder dan in juni 2014. In mei was de prijsdaling op jaarbasis 26 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 22,4 procent goedkoper dan in juni 2014. Een maand eerder was de prijsdaling 19,9 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 5,9 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen. Producten van de voedingsmiddelenindustrie waren 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsdaling van zuivel door het afschaffen van de melkquota per 1 april. Ook de prijzen van graan, rijst en andere agrarische grondstoffen dalen. Verder waren de prijzen van basismetaalproducten iets lager.

Daarentegen waren metaalproducten en producten van de kunststof- en rubber, auto- en machine-industrie iets duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

 
De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in juni iets goedkoper dan in mei

De afzetprijzen van de industrie daalden in juni met 0,2 procent ten opzichte van mei 2015. Zowel de prijzen op de binnenlandse markt als op de buitenlandse markt daalden 0,2 procent.

Index afzetprijzen industrie

StatLine-tabellen:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.