Opnieuw lagere afzetprijzen industrie dan een jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei 5,0 procent lager dan in mei 2014. In april 2015 waren de prijzen 5,6 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 2,2 procent.

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen nog steeds laag

In mei was de olieprijs opnieuw lager dan een jaar eerder, maar de daling was kleiner dan in de vijf maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte bijna 59 euro per vat. Dat is 26 procent minder dan in mei 2014. In april was de prijsdaling op jaarbasis 27 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in mei bijna 20 procent goedkoper dan in mei 2014. Een maand eerder was de prijsdaling 22 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 6,0 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren ruim 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsdaling van zuivel door het afschaffen van de melkquota per 1 april. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie waren iets lager.

Daarentegen waren (basis-) metaalproducten en producten van de machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in mei bijna 1 procent duurder dan in april

De afzetprijzen van de industrie stegen in mei met 0,8 procent ten opzichte van april 2015. De prijzen op de binnenlandse markt stegen 0,4 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 1,0 procent.

Index afzetprijzen industrie

Bron: StatLine,

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.