Meerderheid volwassenen ziet werken als maatschappelijke plicht

Zeven van de tien volwassenen in Nederland beschouwen werken als een maatschappelijke plicht en vinden het geen vrije keuze. Als je van het leven wil genieten, moet je daar hard voor willen werken, aldus de meerderheid. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CBS over het arbeidsethos in Nederland blijkt ook dat ruim 80 procent vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken. Werken komt dus niet altijd op de eerste plaats en is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd.

Opvattingen volwassenen over arbeidsethos, 2013

Over het algemeen is het arbeidsethos hoger naarmate men ouder is. Daarbij maakt het niet uit of mensen een baan hebben of niet. Wel hebben arbeidsongeschikten en bijstandsontvangers meer arbeidsethos dan mensen met een andere uitkering. Lees meer over verschillen in arbeidsethos tussen bevolkingsgroepen in het artikel Arbeidsethos in Nederland: staat werk centraal in ons leven?