Duitsland loopt in op Frankrijk als vakantiebestemming

Duitsland is populairder geworden bij de vakantievierende Nederlander. Bijna 1,5 miljoen van de 9,6 miljoen zomervakanties gingen vorig jaar naar Duitsland. Frankrijk is echter nog altijd het favoriete vakantieland in de zomerperiode, met ruim 1,7 miljoen vakanties. Maar het aantal vakanties naar Frankrijk is al jaren vrij stabiel en dus komt Duitsland gestaag dichterbij. Dat meldt CBS.

Met het begin van de schoolvakanties start dit weekend de jaarlijkse uittocht van Nederlandse vakantiegangers naar het buitenland. Vorig jaar gingen bijna 8,4 miljoen Nederlanders tijdens de zomerperiode voor 4 nachten of meer de landsgrenzen over voor hun zomervakantie.

Het aandeel met Duitsland als vakantiebestemming groeide van 13,1 procent in 2013 tot 15,6 procent vorig jaar. Zo’n 18 procent van lange buitenlandse zomervakanties ging in 2014 naar Frankrijk. Duitsland is sinds 2006 dichterbij gekropen. Toen was het aandeel van Frankrijk nog 19,6 procent en dat van Duitsland 11,8 procent.

Aandeel Nederlandse zomervakanties naar Duitsland en Frankrijk, 2006-2014

In de top 5 populairste bestemmingen is Spanje (10,4 procent) terug te vinden op plek 3, gevolgd door Italië (7,9 procent) en Griekenland (6,7 procent). Ook het Griekse aandeel nam vorig jaar toe, van 5,2 naar 6,7 procent.

Aandeel populairste buitenlandse vakantiebestemmingen in zomerperiode, 2013-2014

Auto veruit het meest in trek

De auto is met afstand het meest gebruikte vervoermiddel richting het vakantieadres. Bij meer dan de helft (55 procent) van alle zomervakanties van afgelopen jaar was de auto het transportmiddel van dienst.

Bij bijna 40 procent van de buitenlandse bestemmingen reisden de vakantiegangers per vliegtuig, iets meer dan in 2013. Ongeveer 80 procent van de lange vakanties naar Frankrijk ging per auto. Met het vliegtuig naar Frankrijk reizen deed men slechts bij 4 procent van de vakanties. Ook naar Duitsland (75 procent) en Italië (63 procent) was de auto het belangrijkste vervoermiddel. Over het algemeen geldt: hoe verder weg de vakantie, hoe vaker vakantiegangers het vliegtuig pakken.

Type vervoermiddel voor lange buitenlandse zomervakanties, 2014

Hotel is favoriete accommodatie

Aangekomen op de plaats van bestemming verblijven Nederlanders het liefst in een hotel. Bijna 3 miljoen zomervakanties (30 procent van het totaal) waren hotelvakanties. Het zomerhuisje of de bungalow werd bij 15,6 procent van de vakanties als accommodatie gekozen. De caravan (of vouwwagen) blijft met krap 15 procent eveneens populair, al kozen iets minder Nederlanders dan in 2013 hiervoor. Van alle vakanties naar Frankrijk is bijna een kwart een caravan- of vouwwagenvakantie. Hotels zijn hier juist minder in trek.

Type accommodatie voor lange buitenlandse zomervakanties, 2014

Kamperen in tent steeds minder populair

Steeds meer zomervakanties worden gevierd in huizen van particulieren. Werd er in 2002 nog 306 duizend keer gekozen voor een particuliere woning, in 2014 is dat verdubbeld. Daarmee wint deze logiesvorm terrein op de tent. Het aantal kampeervakanties in een tent slonk van 14,1 procent in 2002 naar 7,8 procent in 2014.

Populariteit particuliere woning en tent in lange buitenlandse zomervakanties, 2002-2014

Bronnen, StatLine: