Koopwoningen in mei duurder dan jaar eerder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in mei 2,6 procent duurder dan in mei 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een licht stijgende trend in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen
 

Prijzen 4,6 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in mei 2015 ongeveer even hoog als in oktober 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in mei 4,6 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 17,8 procent lager.

Prijsindex bestaande koopwoningen
 

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen donderdag al naar buiten dat het in mei 12 827 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 7 procent meer dan in mei 2014. In de eerste vijf maanden van 2015 zijn er 60 102 woningen verkocht. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen per kwartaal en transacties van bestaande koopwoningen.

StatLine-tabellen:

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 juli beschikbaar.
Naast de prijsindex bestaande koopwoningen publiceert CBS ook over de gemiddelde vraagprijzen van bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijzen geeft vooral inzicht in het aanbod op de koopwoningmarkt. Ook geeft deze statistiek informatie over het aantal te koop staande woningen en de gemiddelde aanbodtijd.  
De prijsindex bestaande koopwoningen is de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een integrale registratie van de transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.