Nederlandse wegtransporteurs goed voor 470 mln kilometer in België

Nederlandse wegtransporteurs reden in 2014 in totaal 470 miljoen kilometers over Belgisch grondgebied. Invoering van kilometerheffing op de Belgische wegen kan de Nederlandse wegtransportbranche vanaf 2016 jaarlijks tientallen miljoenen euro’s gaan kosten. Dit maakt CBS vandaag bekend.

4,8 miljoen ritten van, naar en door België

Nederlandse wegtransporteurs maakten in 2014 in totaal 4,8 miljoen ritten over de Belgische wegen. Driekwart hiervan werd gereden van en naar België. Onze zuiderburen zijn hiermee, na Duitsland, de grootste markt voor het internationale wegvervoer. Ruim 1 miljoen ritten werden door België heen gereden.

Aandeel aantal ritten van en naar België per regio, 2014

Aandeel aantal ritten van en naar België per regio, 2014

Bestemming vooral vlak over de grens

Wegvervoer vanuit Nederland naar België kenmerkt zich door de relatief korte afstanden die worden afgelegd. Van alle in 2014 gemaakte ritten van en naar België had ruim de helft als herkomst of bestemming de provincies Antwerpen en Belgisch Limburg. De meeste kilometers werden gereden vanuit en naar de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen. Nederlandse wegtransporteurs legden bij deze ritten ruim 500 miljoen kilometer af. Hiervan werd de helft gereden op de Belgische wegen.

Aandeel aantal gereden kilometers van en naar België per regio, 2014

Transport door België

Nederlandse wegtransporteurs maken ook veelvuldig gebruik van het Belgische wegennet voor het internationale transport van en naar o.a. Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Groot- Brittannië (Calais). Alleen al van en naar Frankrijk werden in 2014 bijna 800 duizend ritten gemaakt. Voor het transport door België werden 220 miljoen kilometers over Belgisch grondgebied gereden.