Belang eurozone als handelspartner Griekenland veert op

Het belang van de eurozone als handelspartner van Griekenland is in 2015 sterk toegenomen, na jaren van afname of lichte groei. Zo heeft euroland Duitsland Rusland ingehaald als belangrijkste goederenleverancier, terwijl euroland Italië Turkije afloste als grootste exportbestemming. Ook in absolute zin groeide de Griekse handel met de eurolanden sterk. Dat meldt CBS vandaag op basis van Europese cijfers.

In de eerste vier maanden van 2015 was 39 procent van de Griekse handelswaarde te danken aan handel met eurolanden. Een jaar eerder was dit nog 35 procent. Met name de Griekse export is fors meer gericht op het eurogebied dan in 2014. Het niveau van voor de crisis is echter nog niet bereikt. In de eerste vier maanden van 2007 was bijna de helft van alle Griekse handel met eurolanden.

In januari tot en met april 2015 voerde Griekenland voor 5,9 miljard euro in uit de eurolanden en voor 3,2 miljard euro uit naar het eurogebied. De import uit het eurogebied groeide met 4 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, de export met 21 procent en de totale handel met 9 procent.

Aandeel eurozone in Griekse handel (januari t/m april in elk jaar)

Duitsland passeert Rusland als belangrijkste leverancier

In 2015 heeft euroland Duitsland niet-euroland Rusland ingehaald als belangrijkste goederenleverancier van Griekenland. Ook voor 2011 was Duitsland de belangrijkste handelspartner, daarna kwam Rusland op de eerste positie. De sterke daling van Rusland in het laatste jaar heeft met name te maken met een  sterk afnemende import van olie uit Rusland. Rusland is nu de derde importpartner, na Duitsland en Italië.

Aandeel belangrijkste importpartners Griekenland in 2014 en 2015 (januari tot en met april in elk jaar)

Italië weer belangrijkste exportbestemming Griekenland

Bij de Griekse export is de situatie vergelijkbaar. Ook hier passeert een euroland een niet-euroland als belangrijkste handelspartner. Italië loste in 2015 Turkije af als grootste exportbestemming vanuit Griekenland, nadat het ook al in 2008, 2009 en 2011 bovenaan stond. In 2007 en 2010 was Duitsland belangrijker voor de Grieken. Het belang van Turkije is sinds 2007 ondanks de dip verdubbeld tot een aandeel van 8 procent in de Griekse export.

Aandeel belangrijkste exportpartners Griekenland in 2014 en 2015 (januari tot en met april in elk jaar)

Nederland belangrijker voor Griekenland dan Griekenland voor Nederland

Nederland is als handelsland belangrijker voor Griekenland dan omgekeerd. Nederland was in 2014 het 16e exportland voor Griekenland en het 7e importland. Voor Nederland is Griekenland het 33e exportland en het 67e importland. De reden is dat een groot handelsland meer invloed heeft op een kleiner handelsland dan andersom. De Nederlandse goederenhandel was in 2014 bijna 13 keer groter dan de Griekse handel.