Sterke omzetgroei zakelijke dienstverlening in eerste kwartaal 2015

© ANP

In het eerste kwartaal van 2015 nam de omzet van de zakelijke dienstverleners met 5,9 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei was sterker dan in de voorgaande vijf kwartalen waarin de omzet met gemiddeld 3,3 procent toenam. Ook andere indicatoren geven een positief beeld over het eerste kwartaal: er waren meer vacatures dan een kwartaal eerder en het ondernemersvertrouwen was per saldo positief. Het aantal faillissementen was daarentegen iets hoger dan een kwartaal eerder. Dit maakt CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverlening

Sterkste groei sinds 2008

De zakelijke dienstverleners hebben in het eerste kwartaal 5,9 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Sinds eind 2008 is de omzetgroei van de zakelijke dienstverlening niet meer zo sterk geweest. Bij bijna alle branches in de zakelijke dienstverlening groeide de omzet dit kwartaal. Alleen accountants- en reclamebureaus deden geen goede zaken; hun omzet nam met respectievelijk  1,6 en 0,6 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverlening, 1e kwartaal 2015

Vertrouwen zakelijke dienstverleners al anderhalf jaar positief

Het vertrouwen onder de zakelijke dienstverleners is aan het begin van het tweede kwartaal opnieuw positief, maar wel iets afgenomen. Vorig kwartaal lag het vertrouwen op de hoogste stand in bijna vier jaar tijd. Desondanks is het ondernemersvertrouwen nu al anderhalf jaar positief. Verbeterde economische omstandigheden en een groeiende omzetgroei in 2014 droegen bij aan het betere sentiment.

Ondernemersvertrouwen zakelijke dienstverlening

Bron: Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening, eerste kwartaal 2015
.