Lage olieprijs blijft omzet groothandel drukken

De lage olieprijs blijft de omzet in de groothandel drukken. De omzet daalde in het eerste kwartaal van 2015 met 1,3 procent, wel minder hard dan de afgelopen twee jaar. De daling is vrijwel volledig toe te schrijven aan de lagere omzet in de oliehandel. Dit maakt CBS bekend.

In veel andere branches namen de omzetten wel toe. De handelaren in landbouwproducten boerden goed. Vooral door de hogere omzet in de handel in graan, bloemen en planten groeide de omzet in deze branche met 7,8 procent. Ook was er weer meer vraag naar machines en apparatuur voor de industrie. Voor het derde kwartaal op rij steeg de omzet, nu met bijna 7 procent.
De non-food consumentenbranche groeit al twee jaar onafgebroken. In het eerste kwartaal van 2015 was de omzetgroei 6,9 procent, de hoogste groei in twee jaar. De omzet van de groothandel voor medische instrumenten en farmaceutische producten nam zelfs met 15 procent toe. De omzet in deze branche groeit al twee jaar onophoudelijk. Ook werd er fors meer consumentenapparatuur – audio- en videoapparaten – verhandeld.

Omzetontwikkeling groothandel

Meer vertrouwen

Handelaren zien de toekomst met vertrouwen tegemoet, mede door het economische klimaat en een beter gevulde orderportefeuille. Het aantal vacatures steeg, het aantal faillissementen daalde in het eerste kwartaal van dit jaar fors.

Bron:
Kwartaalmonitor groothandel, eerste kwartaal 2015