Flinke omzetgroei motor- en bedrijfsautobranche

Na drie kwartalen van krimp is de omzet van de auto- en motorbranche in het eerste kwartaal van 2015 met bijna 2 procent gestegen. De omzetgroei was het grootst (15 procent) bij de motorbranche. De bedrijfsautobranche volgde met een omzetgroei van bijna 11 procent, de personenautobranche met 1 procent. Voor de handelaren in personenauto’s was dit de eerste omzetgroei sinds het vierde kwartaal van 2013. Dit maakt CBS bekend.

Sommige autobranches bleven in de rode cijfers. De omzetten van de importeurs van nieuwe personenauto’s en de autoservicebedrijven daalden met ruim 2 procent, respectievelijk 1 procent.

Omzetontwikkeling eerste kwartaal 2015 auto- en motorbranche

Toename openstaande vacatures, afname faillissementen, verbetering vertrouwen

De stemming van ondernemers in de auto- en motorbranche is verder verbeterd. Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het tweede kwartaal bijna op +3 uit. Het is de eerste keer sinds begin vorig jaar dat het ondernemersvertrouwen in deze branche positief is.
Het aantal openstaande vacatures nam met 300 toe ten opzichte van het vorige kwartaal tot 1,7 duizend  in het eerste kwartaal van 2015. Sinds het vierde kwartaal van 2011 is het aantal vacatures niet meer zo hoog geweest.
Het aantal faillissementen in de auto- en motorbranche daalde opnieuw. In de personenautobranche zijn nog steeds de meeste faillissementen (18), tien minder dan in het vierde kwartaal van 2014.

Bron:
Monitor auto- en motorbranche, eerste kwartaal 2015