Directe bijdrage van inkomend toerisme aan economie Bonaire 16,4 procent in 2012

De directe bijdrage van het inkomend toerisme aan het bruto binnenlands product (bbp) van Bonaire bedraagt in 2012 ongeveer 16,4 procent. Dat maakt CBS vandaag bekend. Het is voor het eerst dat CBS de bijdrage van toerisme aan de economie van Bonaire heeft bepaald.

126 duizend vliegtuigtoeristen op Bonaire

In 2012 zijn er per vliegtuig 126 duizend toeristen op Bonaire aangekomen. Ruim 60 procent van alle vliegtuigtoeristen op Bonaire zijn Nederlanders. Nog eens 20 procent van de toeristen die met het vliegtuig komen is Amerikaan. Daarnaast komen er ook cruiseboottoeristen aan op Bonaire en toeristen die met een eigen boot komen.

Directe toeristische bestedingen 160 miljoen dollar

Het bbp van Bonaire was 372 miljoen dollar in 2012. De omvang van de directe toeristische uitgaven van toeristen wordt geschat op een kleine 160 miljoen dollar. Rekening houdend met de kosten van de toerismesector komt dit neer op ongeveer 60 miljoen dollar aan toegevoegde waarde die gekoppeld is aan de directe uitgaven van buitenlandse toeristen. Dit is 16,4 procent van het bbp van Bonaire. Naast toeristische activiteiten zijn ‘onroerend goed’, ‘overheid, onderwijs en zorg’ de andere grootste bedrijfstakken in de economie van Bonaire.

Horeca belangrijkste bedrijfstak voor toerisme

Buitenlandse toeristen geven hun geld voornamelijk uit aan overnachtingen, eten en drinken. Hier profiteren de hotels, vakantieparken, restaurants en bars van. De horeca genereert daarbij bijna de helft van alle toegevoegde waarde van de toerismesector. Maar recreatie speelt ook een belangrijke rol in de toeristische sector van Bonaire, met name het verzorgen van duik- en snorkelexcursies en watersporten zoals windsurfen en kitesurfen.

Aandeel bedrijfstakken in inkomend toerisme Bonaire

In Nederlandse economie speelt inkomend toerisme veel kleinere grote rol dan in Bonaire

De Nederlandse economie heeft een veel kleinere directe bijdrage van het inkomend toerisme aan de economie dan Bonaire: minder dan 1 procent. De economie van Bonaire leunt in veel grotere mate op inkomend toerisme dan de Nederlandse economie. De bijdrage van inkomend toerisme aan de economie van Bonaire van 16,4 procent ligt in lijn met vergelijkbare Caribische eilanden.

Scope van het onderzoek

Bij het bepalen vande bijdrage van toerisme aan de economie van Bonaire zijn in dit onderzoek alleen de zogenaamde directe activiteiten gekwantificeerd. Indirecte effecten, zoals het effect op toeleveranciers en zogenaamde ‘induced effects’ waarbij lonen die verdiend zijn in de toeristische sector (deels) weer worden uitgegeven in de rest van de economie, vallen buiten de scope van dit onderzoek. Activiteiten gekoppeld aan investeringen, bijvoorbeeld de bouw van vakantiehuisjes en hotels, zijn ook niet meegenomen in deze studie.

Bronnen: