Opnieuw lagere afzetprijzen industrie dan een jaar eerder

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 6,1 procent lager dan in april 2014. In maart 2015 waren de prijzen 6,9 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 3,1 procent.

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen nog steeds laag

In april was de olieprijs opnieuw lager dan een jaar eerder, maar de daling was kleiner dan in de vier maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte bijna 57 euro per vat. Dat is 27 procent minder dan in april 2014. In maart was de prijsdaling op jaarbasis 33 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in april ruim 22 procent goedkoper dan in april 2014. Een maand eerder was de prijsdaling ruim 24 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 9,6 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak leidt een lagere olieprijs tot lagere afzetprijzen. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren bijna 5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat hangt onder meer samen met de prijsdaling van zuivel door het afschaffen van de melkquota per 1 april. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie waren iets lager.

Daarentegen waren (basis-) metaalproducten en producten van de machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder. De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

Producten industrie in april ruim 1 procent duurder dan in maart

De afzetprijzen van de industrie stegen in april met 1,3 procent ten opzichte van maart 2015. De prijzen op de binnenlandse markt stegen 0,8 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 1,7 procent. De olieprijs in euro steeg de laatste drie maanden weer ten opzichte van een maand eerder, maar is wel nog aanzienlijk lager dan een jaar eerder.

Index afzetprijzen industrie

Bron: StatLine,

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.