Meer investeringen, vooral in woningen, infrastructuur en machines

© ANP

In maart 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 14,3 procent groter dan in maart 2014, meldt CBS vandaag. Deze stijging is vooral te danken aan de hogere investeringen in woningen, infrastructuur en vrachtauto’s. In januari en februari groeiden de investeringen met 6,7 en 5,0 procent.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Maart 2015 heeft een werkdag meer dan maart 2014.

Investeringen in materiele activa (volume)

Opnieuw meer geïnvesteerd in woningen

Net als in de voorgaande maanden is in maart vooral meer in woningen geïnvesteerd. Daarnaast trokken ook de investeringen in de infrastructuur aan.

Verder hebben bedrijven aanzienlijk meer geïnvesteerd in machines en installaties. Producenten in de industrie zijn positief over hun toekomstige productie. De bezettingsgraad van de industrie lag begin tweede kwartaal op het hoogste niveau (81,8 procent) sinds het uitbreken van de crisis eind 2008. Net als in de twee voorgaande maanden lagen ook de investeringen in wegvervoer zoals vrachtauto’s en opleggers hoger dan een jaar eerder.

Omstandigheden investeringen na maart iets verslechterd

In april en mei waren de omstandigheden voor investeringen wat minder gunstig dan in maart volgens de Investeringsradar van CBS. Wel was het beeld in mei iets beter dan april. De bezettingsgraad van de industrie is toegenomen. Ook het consumentenvertrouwen is iets verbeterd. Daarentegen groeide de export op jaarbasis een stuk minder hard dan een maand eerder en was de stijging van de beurskoersen t.o.v. een jaar eerder kleiner dan vorige maand. De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Bron: StatLine, 

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.