Koopwoningen in april duurder dan jaar eerder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in april 2,3 procent duurder dan in april 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. De prijsstijging  op jaarbasis is  iets kleiner dan  in  de  afgelopen  twee  maanden. Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een licht stijgende trend in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen 4,4 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in april 2015 ongeveer even hoog als in september 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in april 4,4 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 18,0 procent lager.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen maandag al naar buiten dat het in april 12 748 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 18 procent meer dan in april 2014. In de eerste vier maanden van 2015 zijn er 47 275 woningen verkocht. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen per kwartaal en transacties van bestaande koopwoningen.

Bron, StatLine:

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 juli beschikbaar.
Naast de prijsindex bestaande koopwoningen publiceert CBS ook over de gemiddelde vraagprijzen van bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijzen geeft vooral inzicht in het aanbod op de koopwoningmarkt. Ook geeft deze statistiek informatie over het aantal te koop staande woningen en de gemiddelde aanbodtijd.  
De prijsindex bestaande koopwoningen is de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een integrale registratie van de transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.