Winkeliers verkopen meer in eerste kwartaal 2015

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.

In het eerste kwartaal van 2015 waren de verkopen (volume) van de detailhandel 2,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is het vierde kwartaal op rij waarin de verkopen van de detailhandel groeien. De volumegroei was ongeveer net zo groot als in het laatste kwartaal van 2014. Zowel in de winkels in voedings- en genotmiddelen (1,2 procent) als in de non-food (2,1 procent) is meer verkocht. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Ontwikkeling detailhandel eerste kwartaal 2015

Omzet onder druk door lage prijzen

De omzet groeide in het eerste kwartaal van 2015 met 0,2 procent, de prijzen daalden met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste prijsdaling sinds het eerste kwartaal van 2005. De prijsdaling in de winkels in bovenkleding en consumentenelektronica was de grootste sinds jaren, en ook bij de winkels in huishoudelijke artikelen zijn de prijzen al een paar kwartalen op rij aan het dalen. Winkels in voedings- en genotmiddelen hadden nauwelijks last van lagere prijzen. De omzet van deze winkels groeide dan ook bijna net zo sterk als de verkopen.

Prijsontwikkeling detailhandel

Grootste omzetstijging in zeven jaar voor winkels in woninginrichting

Binnen de non-foodbranche geeft het eerste kwartaal van 2015 een wisselend beeld. De drogisterijen en de winkels in woninginrichting sloten het kwartaal af met een omzetgroei. die hoger was dan in het laatste kwartaal van 2014. De winkels in woninginrichting kenden zelfs de grootste omzetgroei (5,0 procent) in ruim zeven jaar. De omzet van winkels in andere deelbranches kromp daarentegen in het eerste kwartaal.  In het laatste kwartaal van 2014 hadden de winkels in consumentenelektronica en doe-het-zelfartikelen nog  meer omgezet dan een jaar eerder. Al deze deelbranches hadden in het eerste kwartaal van 2015 te maken met dalende prijzen.

Omzetontwikkeling non-foodwinkels

Sterke toename omzet postorderbedrijven en internetwinkels

In het eerste kwartaal boekten de postorderbedrijven en internetwinkels  13 procent meer omzet dan een jaar eerder. In maart was dit zelfs ruim 18 procent, de sterkste groei sinds december 2013.
Vanaf vandaag publiceert het CBS ook cijfers over de ontwikkeling van de online omzet van de detailhandel. De omzetcijfers over de verkoop via internet en meer informatie zijn hier te vinden.

Bronnen: