Export groeit, maar minder hard dan in voorgaande maanden

© ANP

Het volume van de export van goederen was in maart 1,1 procent groter dan in maart 2014. De stijging is een stuk kleiner dan in de twee voorgaande maanden. De groei van de uitvoer in het eerste kwartaal kwam uit op ruim 3 procent. In maart groeide vooral de export van aardolie-, rubber- en kunststofproducten, meldt CBS vandaag.

Het volume van de import was in maart 3,0 procent groter dan een jaar eerder. Daarmee groeide de import van goederen in het eerste kwartaal met 2 procent.

Export goederen (volume, werkdaggecorrigeerd)

Meer export van aardolie-, rubber- en kunststofproducten

Nederlandse bedrijven exporteerden in maart 2015 vooral meer aardolie-, rubber- en kunststofproducten. Verder groeide ook de export van voedings- en genotmiddelen, en metaalproducten meer dan gemiddeld.

Omstandigheden voor export in mei 2015 een fractie verslechterd

In april en mei waren de omstandigheden voor de export beter dan in maart volgens de Exportradar van CBS. Wel was het beeld in mei iets minder gunstig dan in april. Zo presteerde de Duitse industrie opnieuw slechter dan een maand eerder. Ook was het producentenvertrouwen in Duitsland iets negatiever. Daarentegen was de ontwikkeling van de reële wisselkoersen op jaarbasis opnieuw iets gunstiger dan een maand eerder. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Bron: StatLine,

Invoer en uitvoer volgens eigendomsoverdracht; volume-ontwikkelingen

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.