Economie eurozone groeit onverminderd door

De economieën van de eurozone en de Europese Unie als geheel zijn in het eerste kwartaal van 2015 beide gegroeid met 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit blijkt uit  eerste berekeningen die Eurostat vanochtend bekend heeft gemaakt. Eerder vandaag bracht het CBS al naar buiten dat de Nederlandse economie in dezelfde periode eveneens met 0,4 procent is gegroeid. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 2,4 procent. De economieën van de eurozone en de Europese Unie groeiden in dezelfde periode met respectievelijk 1,0 en 1,4 procent.


 
Groei in meeste Europese landen

De meeste Europese landen kenden economische groei in het eerste kwartaal. Vooral Spanje is bezig aan een sterk herstel. In het eerste kwartaal groeide de Spaanse economie met 0,9 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De Franse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,6 procent ook stevig, na nulgroei in het voorafgaande kwartaal. In onze buurlanden lag de groei in het eerste kwartaal op een vergelijkbaar niveau als bij ons. De economieën van België en Duitsland groeiden beide met 0,3 procent. Economische krimp was er in Estland, Litouwen, Finland en Griekenland. Voor de twee Baltische staten kwam de krimp na een periode van sterke groei. Finland en vooral Griekenland kwakkelen al langer, maar de krimp bleef in het eerste kwartaal wel bescheiden. De Finse economie kromp met 0,1 procent, de Griekse met 0,2 procent.

Europese Unie op niveau van vóór de crisis

Door de groei in het eerste kwartaal kwam de economie van de Europese Unie als geheel voor het eerst boven het niveau van begin 2008, voordat de kredietcrisis uitbrak. De economie van de eurozone ligt daar nog 1,5 procent onder. De Duitse economie ligt weliswaar al 4 procent boven het niveau van begin 2008, maar dat van veel andere eurolanden ligt er nog onder. Vooral voor de zuidelijke eurolanden is het pre-crisisniveau nog ver weg. De Spaanse economie is er nog 5 procent van verwijderd, de Italiaanse bijna 10 procent en de Griekse ruim 25 procent.

De omvang van de Nederlandse economie ligt nog ruim 1 procent onder het niveau van begin 2008. Hiermee loopt Nederland achter op België en Frankrijk, die het 2008-niveau al met 3 respectievelijk 2 procent gepasseerd zijn.

Terugval buiten Europa

De economie van de Verenigde Staten is de afgelopen jaren sterk gegroeid, terwijl Europa nog kwakkelde. De Amerikaanse economie ligt dan ook al bijna 10 procent boven het niveau van begin 2008. Wel is de groei sterk aan het vertragen. In het eerste kwartaal van 2015 bedroeg die nog maar 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De conjuncturele ontwikkeling van de Britse economie vertoont de laatste jaren sterke overeenkomsten met die van de Amerikaanse. Ook de Britse groei viel in het eerste kwartaal terug, tot 0,3 procent. De economie van het Verenigd Koninkrijk kwam 4 procent boven het niveau van begin 2008 uit. Buiten het westen is er al veel langer sprake van groeivertraging. China noteerde over 2014 de zwakste groei in 24 jaar. De Russische economie kromp in het eerste kwartaal met 2 procent.

Ten behoeve van de internationale vergelijkbaarheid zijn alle cijfers in dit artikel werkdag- en seizoensgecorrigeerd.