Opnieuw lagere afzetprijzen industrie dan een jaar eerder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© Hollandse Hoogte

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in maart 6,9 procent lager dan in maart 2014. In februari 2015 waren de prijzen 8,8 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 3,9 procent.

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen nog steeds laag

In maart was de olieprijs opnieuw lager dan een jaar eerder, maar de daling was kleiner dan in de drie maanden ervoor. North Sea Brent olie kostte ruim 52 euro per vat. Dat is 33 procent minder dan in maart 2014. In februari was de prijsdaling op jaarbasis 35 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart ruim 24 procent goedkoper dan in maart 2014. Een maand eerder was de prijsdaling bijna 28 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijzen van de producten van de chemische industrie waren 11 procent lager dan een jaar eerder. Ook in deze bedrijfstak drukt een lagere olieprijs de afzetprijzen. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren ruim 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie, en de basismetaalindustrie waren iets lager.

Daarentegen waren metaalproducten en producten van de machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder. De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse

Producten industrie in maart ruim 1 procent duurder dan in februari

De afzetprijzen van de industrie stegen in maart met 1,2 procent ten opzichte van februari 2015. Zowel de prijzen op de binnenlandse markt als op de buitenlandse markt stegen 1,2 procent. De olieprijs in euro steeg de laatste twee maanden weer ten opzichte van een maand eerder.

Index afzetprijzen industrie

Bron: StatLine,

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.