Meer investeringen, vooral in woningen en vrachtauto's

© Peter Hilz

In februari 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,2 procent groter dan in februari 2014, meldt het CBS vandaag. Deze stijging is vooral te danken aan de hogere investeringen in woningen en vrachtauto’s. Het is de zesde maand op rij dat de investeringen groter zijn dan een jaar eerder. In december en januari groeiden de investeringen achtereenvolgens met 1,3 en 5,0 procent.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Februari 2015 heeft evenveel werkdagen als februari 2014.

Investeringen in materiele activa (volume)

Opnieuw meer geïnvesteerd in woningen en vrachtauto’s

Net als in de voorgaande maanden is in februari vooral in woningen meer geïnvesteerd. Daarnaast investeerden bedrijven ook meer in wegvervoer zoals vrachtauto’s. In de eerste maanden van 2014 waren de investeringen in dit soort vervoersmiddelen laag. Dat viel samen met het van kracht worden van Europese emissienormen in januari 2014.Verder investeerden bedrijven in februari 2015 meer in telecommunicatie en machines dan in februari 2014.

Omstandigheden investeringen na februari verbeterd

In maart en april waren de omstandigheden voor investeringen beter dan in februari volgens de Investeringsradar van het CBS. Wel was het beeld in april iets minder gunstig dan in maart. Zo was de groei van de export kleiner dan een maand eerder en nam ook het consumentenvertrouwen iets af. De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Bron: StatLine, 

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.