Consumentenvertrouwen neemt iets af

© ANP

De stemming onder consumenten is in april 2015 iets verslechterd ten opzichte van maart. Het consumentenvertrouwen daalde in april 2 punten en komt uit op 0. Dat betekent dat er evenveel optimisten als pessimisten zijn onder de consumenten. De lichte afname van het vertrouwen komt vooral doordat consumenten minder positief oordelen over de economie. De koopbereidheid neemt ook iets af.

Met 0 ligt het consumentenvertrouwen in april boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Oordeel over economie verslechtert, koopbereidheid neemt iets af

Consumenten oordelen in april minder positief over de economie dan een maand eerder. De deelindicator Economisch klimaat komt uit op 12, tegen 15 in maart. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde. De koopbereidheid van consumenten neemt een fractie af. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen komt uit op -8, tegen -7 in maart.

Samenstelling consumentenvertrouwen

schema consumentenvertrouwen

Bron: StatLine,

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.