Grootste stijging consumptie in vier jaar tijd

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Consumenten hebben in januari 1,8 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in januari 2014. Dit is de grootste stijging in vier jaar tijd, meldt het CBS vandaag. Consumenten besteedden vooral meer aan elektronische apparaten, woninginrichting en auto’s. Ook hebben huishoudens meer gas verstookt dan in januari 2014.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume, koopdaggecorrigeerd)

 
Meer besteed aan elektronische apparatuur, woninginrichting, auto’s en gas

Consumenten gaven in januari 4,6 procent meer uit aan duurzame goederen, zoals elektronische apparaten, woninginrichting en auto’s. Vorig jaar januari kochten ze relatief weinig auto’s, wat samenviel met het aflopen van belastingvoordelen op auto’s per 1 januari 2014.

De bestedingen aan overige goederen, waaronder energie, waren 3,7 procent hoger. Consumenten hebben meer gas verbruikt dan een jaar eerder. In januari 2015 was het kouder dan in januari 2014. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,3 procent meer uit dan een jaar eerder.

Ten slotte gaven ze 0,5 procent meer uit aan diensten, zoals het betalen van de huur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Binnenlandse consumptie naar categorie, januari (volume, koopdaggecorrigeerd)

Omstandigheden voor consumptie in maart verbeterd

Volgens de Consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in maart beter dan in februari. Consumenten waren veel minder negatief over de toekomstige werkloosheid dan een maand eerder. Verder was de toename van de werkzame beroepsbevolking op jaarbasis iets groter dan vorige maand. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Bron, StatLine:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.