Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Minder mensen waren in februari werkloos. Dat komt doordat minder personen zich aanboden op de arbeidsmarkt, terwijl het aantal werkenden nagenoeg gelijk bleef aan januari. Het werkloosheidspercentage daalde van 7,2 procent in januari naar 7,1 procent in februari. Er zijn in Nederland nu 633 duizend mensen werkloos, 12 duizend minder dan een maand eerder. Het aantal werklozen was sinds het derde kwartaal van 2014 nagenoeg stabiel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Het aantal werkenden in februari bleef vrijwel gelijk. Meer jongeren hebben werk gevonden, maar daar staat tegenover dat er minder mensen in de leeftijdsgroep van 25 tot 45 aan het werk zijn. Door onder meer de vergrijzing wordt deze groep steeds kleiner. Het totale aantal werkenden is de laatste drie maanden met gemiddeld 4 duizend per maand toegenomen.

Het aantal WW-uitkeringen in februari kwam uit op 455 duizend, een daling van 2,5 duizend ten opzichte van januari, zo blijkt uit cijfers van UWV.

Aantal werkenden in februari

Waar de beroepsbevolking met 13 duizend mensen afnam, daalde het aantal werkenden met duizend personen in februari. Er gingen 7 duizend meer jongeren aan het werk. In de leeftijdscategorie 45 tot 75 jaar waren er 4 duizend meer werkenden en in de leeftijd 25- tot 45-jarigen juist 12 duizend minder.

Daling beroepsbevolking in februari

In het laatste kwartaal van 2014 nam de beroepsbevolking gemiddeld nog met 15 duizend per maand toe. In de afgelopen drie maanden steeg de beroepsbevolking licht met gemiddeld 3 duizend personen per maand. In februari nam deze echter af met 13 duizend.

De totale beroepsbevolking blijft ruim 8,9 miljoen. Waar in de afgelopen drie maanden de groep 25- tot 45-jarigen met gemiddeld 7 duizend per maand kromp, groeide de groep jongeren en ouderen in die periode juist met respectievelijk 4 en 6 duizend per maand.

Redenen om niet te willen of kunnen werken

De totale beroepsbevolking groeide begin 2015 minder sterk dan eind vorig jaar. Dat komt onder meer doordat er minder mensen vanuit de niet-beroepsbevolking instromen. Mensen kunnen verschillende redenen hebben om niet deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

In 2014 wilde 81 procent van deze groep geen betaald werk, of was daartoe niet in staat. Bij 15- tot 25-jarigen was het volgen van een opleiding de voornaamste reden. Personen in de leeftijd van 25 tot 55 jaar die zich niet aanbieden op de arbeidsmarkt noemen ziekte, arbeidsongeschiktheid en zorgtaken als de belangrijkste redenen om niet te willen werken. Vanaf 55 jaar speelt ook de hoge leeftijd of pensioen een rol.

Iets minder WW-uitkeringen

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in februari 2015 uitkomt op 455 duizend, een daling met 2,5 duizend ten opzichte van januari. Aan 50-plussers verstrekte UWV meer uitkeringen in februari, de overige leeftijdscategorieën lieten een daling zien. In Noord-Brabant nam het aantal WW-uitkeringen toe, terwijl het in de overige provincies gelijk bleef of daalde. Vanuit seizoengevoelige sectoren als landbouw en bouwnijverheid nam het aantal uitkeringen in februari relatief het sterkst af.

Meer WW-uitkeringen aan 50-plussers dan een jaar geleden

Vergeleken met februari 2014 nam het aantal lopende WW-uitkeringen met 1 procent af tot 455 duizend. Het aantal WW-uitkeringen aan mannen daalde ten opzichte van een jaar eerder, terwijl dit aantal bij vrouwen steeg. Onder 50-plussers nam het aantal WW-uitkeringen met 9 procent toe. Onder jongeren tot 25 jaar daalde het aantal uitkeringen met 15 procent. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het aantal uitkeringen relatief het sterkst vanuit de sectoren openbaar bestuur (16 procent) en zorg en welzijn (14 procent). Een sterke daling kenden de bouwnijverheid (20 procent) en de uitzendbedrijven (11 procent).

Flinke toename werkhervattingen vanuit de WW in 2015

UWV verstrekte in de eerste twee maanden van 2015 in totaal 122 duizend nieuwe WW-uitkeringen, 4 procent minder dan in dezelfde periode van 2014. Het aantal beëindigde uitkeringen bedroeg 108 duizend, 3 procent meer dan een jaar eerder. Er werden in de eerste twee maanden van dit jaar 53 duizend uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting, 8 procent meer dan in 2014. Voor personen afkomstig uit de sectoren vervoer en opslag, en zorg en welzijn viel het aantal werkhervattingen dit jaar 26 procent hoger uit dan vorig jaar. Het aandeel werkhervattingen ligt in deze sectoren met respectievelijk 44 procent en 42 procent lager dan het gemiddelde. Van het totaal aantal beëindigde uitkeringen werd namelijk bijna de helft door werkhervatting beëindigd.

Bronnen:

StatLine: Arbeidsdeelname en werkloosheid per maand
StatLine: Arbeidsdeelname; Binding met de arbeidsmarkt

Technische toelichting

Nieuwsflits Arbeidsmarkt (UWV)