Vertrouwen consument voor het eerst in 7,5 jaar weer positief

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Voor het eerst sinds de zomer van 2007 is het vertrouwen van consumenten weer positief. Dit meldt het CBS vandaag. Het consumentenvertrouwen komt in maart uit op 2. In februari was dat -7. Vooral over de economie zijn consumenten behoorlijk positief. De koopbereidheid is in maart iets minder negatief.

Met 2 ligt het consumentenvertrouwen ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumenten veel positiever over economie

Consumenten zijn in maart een stuk positiever over het economisch klimaat dan in de voorgaande maanden. Deze deelindicator Economisch klimaat komt uit op 15, tegen -5 in februari. Daarmee zijn de optimisten weer ruim in de meerderheid. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verbetert aanzienlijk.

Dit hangt mogelijk samen met positieve berichten over de economie en de arbeidsmarkt in de afgelopen maand. Ook de koersen op de Amsterdamse aandelenmarkt stijgen al een tijd.

De koopbereidheid is in maart iets minder negatief dan in februari. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen verbetert 2 punten en komt uit op -7. Voor het eerst sinds begin 2008 is het aantal consumenten dat de tijd gunstig acht voor grote aankopen even groot als het aantal dat de tijd ongunstig vindt. Grote aankopen zijn bijvoorbeeld wasmachines, televisies en meubels.

Consumenten veel minder negatief over toekomstige werkloosheid

Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid van consumenten. Hun verwachting over de toekomstige werkloosheid verbetert in maart aanzienlijk. Bijna 36 procent van de respondenten rekent nog wel op een toename van de werkloosheid in de komende 12 maanden, maar ruim 33 procent verwacht een daling. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden komt daarmee uit op -2. Dit is de hoogste waarde in vier jaar tijd. Vandaag maakte het CBS ook bekend dat de werkloosheid in februari is afgenomen.

Samenstelling consumentenvertrouwen

schema consumentenvertrouwen

Bron:

StatLine, Consumentenvertrouwen

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.