Bestaande koopwoningen in februari opnieuw duurder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in februari 2,4 procent duurder dan in februari 2014. De prijzen zijn nu al bijna een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

 
 

Prijzen 3,9 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in februari 2015 ongeveer even hoog als in juli 2003. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in februari 3,9 procent hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 18,4 procent lager.

 
 

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster bracht afgelopen dinsdag al naar buiten dat het in februari 11.697 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van bijna 17 procent ten opzichte van februari 2014. In de eerste twee maanden van 2015 zijn er 21.134 woningen verkocht. Dat is bijna 12 procent meer dan een jaar eerder.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen per kwartaal en transacties van bestaande koopwoningen.

Bron: StatLine:

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 april beschikbaar.
Vanaf 1 januari 2015 heeft het Kadaster een nieuwe methode ingevoerd voor het typeren van woningen. Uit analyse blijkt dat deze methode nauwelijks invloed heeft op de prijsindexcijfers en geen invloed heeft op het totaal aantal transacties. Meer informatie hierover is te vinden bij het Kadaster.
Naast de prijsindex bestaande koopwoningen publiceert het CBS ook over de gemiddelde vraagprijzen van bestaande koopwoningen. De ontwikkeling van de gemiddelde vraagprijzen is geen indicator voor de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen, maar geeft vooral inzicht in het aanbod op de koopwoningmarkt. Ook geeft deze statistiek informatie over het aantal te koop staande woningen en de gemiddelde aanbodtijd.
De prijsindex bestaande koopwoningen is de indicator voor de prijsontwikkeling van koopwoningen. Deze cijfers zijn gebaseerd op een integrale registratie van de transactieprijzen van woningen door het Kadaster en WOZ-waarden van alle woningen in Nederland .