detailhandel sluit 2014 positief af

Het jaar 2014 is voor de detailhandel positief geëindigd. Het eerder ingezette herstel kreeg in het vierde kwartaal een vervolg met verdere groei in omzet en volume. Zowel in de food- als nonfoodsector was sprake van groei. In de food-sector komt de groei vooral van de supermarkten, de speciaalzaken laten een terugval zien. Dit maakt het CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor detailhandel.

Sterkste groei non-food in zeven jaar

De non-foodsector kende zelfs de sterkste toename in zeven jaar. In de non-foodsector zet de verbetering door in bijna alle subbranches. Ook voor de postorderbedrijven en internetwinkels pakte het vierde kwartaal sterk uit. Het aantal faillissementen in de detailhandel loopt daarbij verder terug en het aantal vacatures blijft stabiel. De consumptie van huishoudens stijgt licht, maar de koopbereidheid van consumenten is nog altijd negatief. De stemming onder detaillisten is positief, maar dit zwakt wel iets af.

Lees meer over de ontwikkelingen in de detailhandel  in de kwartaalmonitor detailhandel vierde kwartaal