Opnieuw forse daling afzetprijzen industrie

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari 10,7 procent lager dan in januari 2014. In december waren de prijzen 8,0 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 5,3 procent.


 
Olieprijzen weer fors lager

Net als in de voorgaande maanden daalde in januari de olieprijs. North Sea Brent olie kostte 43 euro per vat. Dat is 46 procent minder dan in januari 2014. In december was de prijsdaling op jaarbasis 36 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari ruim 39 procent goedkoper dan in januari 2014. Een maand eerder was de prijsdaling ruim 31 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.
De prijzen van de producten van de chemische industrie waren ruim 15 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren 5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie en van de basismetaal waren iets lager.

Daarentegen waren metaalproducten en producten van de machine- en auto-industrie iets duurder dan een jaar eerder. De acht genoemde bedrijfsklassen in de tekst en de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie. 

Producten industrie in januari 3 procent goedkoper dan in december

De afzetprijzen van de industrie daalden in januari met 3 procent ten opzichte van december 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 2,5 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 3,4 procent.

Bron: StatLine,

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.