Investeringen krimpen voor tweede maand op rij

In december 2014 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,8 procent kleiner dan in december 2013. Deze daling is vooral te wijten aan de lagere investeringen in wegvervoer. In november krompen de investeringen met 0,8 procent. Dit meldt het CBS vandaag.

Van oktober 2013 tot mei 2014 zaten de investeringen in de lift. Sindsdien wisselen maanden met krimp en groei elkaar af. Dat is vooral toe te schrijven aan de grillige investeringen in bouwwerken. Per saldo zijn de investeringen in 2014 gestegen ten opzichte van 2013 zoals het CBS vorige week vrijdag bekend maakte. De totale investeringen in vaste materiële activa liggen wel aanzienlijk lager dan voor de economische crisis die eind 2008 inzette.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. December 2014 heeft een werkdag meer dan december 2013.

 
 

Minder investeringen in vrachtauto’s, trekkers en personenauto’s

In december krompen de investeringen in wegvervoer zoals vrachtauto’s met of zonder oplegger aanzienlijk. Een jaar eerder waren de investeringen in dit soort vervoersmiddelen juist erg hoog Dat viel samen met het van kracht worden van Europese emissienormen in januari 2014.

Ook zijn veel minder nieuwe personenauto’s gekocht dan in december 2013. Toen werden meer dan twee keer zoveel auto’s gekocht dan een jaar eerder. Ook dat ging samen met fiscale maatregelen en emissienormen. Per 1 januari 2014 zijn de CO2-grenswaarden aangescherpt. Dit kon leiden tot een verhoging van de BPM en de zakelijke bijtelling. Om nog te profiteren van een lagere bijtelling hebben veel zakelijke rijders eind 2013 mogelijk de aanschaf van een personenauto naar voren gehaald. In machines, woningen en infrastructuur is daarentegen wel meer geïnvesteerd dan in december 2013.

Omstandigheden investeringen verbeterd

Volgens de Investeringsradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de investeringen in februari beter dan in januari. Zo was de groei van de export groter dan een maand eerder. Ook de stijging van de beurskoersen t.o.v. een jaar eerder was groter dan vorige maand. De investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.