Huisvestingskosten detailhandel 5 procent van de omzet

Jaarlijks betalen detailhandelsbedrijven 5 procent van hun omzet aan huisvestingskosten. Vooral in de cosmetica-en de schoenen- en kledingwinkels zijn de huisvestingskosten relatief hoog. Hier gaat gemiddeld 10 tot 14 procent van de omzet op aan huisvesting.  Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Parfumeriezaken koploper

De gespecialiseerde verkopers van parfums en cosmetica hebben binnen de detailhandel relatief de duurste huisvesting. Bijna 14 procent van de omzet wordt aan huisvesting besteed. Verkopers  van schoenen en kleding zijn voor hun huisvesting met 11 procent van de omzet ook niet goedkoop uit. Warenhuizen betalen met ruim 7 procent van hun omzet ook bovengemiddelde huisvestingskosten. Supermarkten zijn 3 procent van hun omzet kwijt aan huisvestingskosten. Internetwinkels en postorderbedrijven hebben minder fysieke winkels en hebben daardoor  de laagste huisvestingskosten, nog geen 2 procent van hun omzet.

Huisvestingskosten na personeel de hoogste kostenpost in detailhandel

De hoogste bedrijfskosten in alle detailhandelsbranches zijn de personeelskosten. Voor de totale detailhandel  bedragen deze 13 procent  van de omzet. De huisvestingskosten komen voor alle branches met uitzondering van de internetwinkels, op de tweede plaats. De handelsmarge die detailhandelsbedrijven gemiddeld op de verkochte goederen behalen bedraagt ruim 32 procent.