Forse daling afzetprijzen industrie

© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 8,0 procent lager dan in december 2013. In november waren de prijzen 3,7 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 3,5 procent. In 2014 lagen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 2,2 procent lager dan in 2013.


 
Olieprijzen weer fors lager

Net als in de voorgaande maanden daalde in december de olieprijs. North Sea Brent olie kostte 51 euro per vat. Dat is ruim 36 procent minder dan in december 2013. In november was de prijsdaling op jaarbasis 20 procent.

Producten van de aardolie-industrie waren in december ruim 31 procent goedkoper dan in december 2013. Een maand eerder was de prijsdaling ruim 14 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt uiteraard sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. De prijzen van de producten van de chemische industrie waren ruim 9 procent lager dan een jaar eerder. Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ook de prijzen van de machine-industrie waren iets lager.

Daarentegen waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie iets duurder dan een jaar eerder. Ook de afzetprijzen van de auto-industrie en de kunststof- en rubberindustrie waren iets hoger. De acht genoemde bedrijfsklassen zijn samen goed voor 80 procent van de industrie. 

Producten industrie in december 4,1 procent goedkoper dan in november

De afzetprijzen van de industrie daalden in december met 4,1 procent ten opzichte van november 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 3,9 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 4,3 procent.

StatLine-tabellen:

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.