Ruime meerderheid heeft vertrouwen in gezaghebbende instituties

Een groot deel van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder heeft vertrouwen in elkaar en in een aantal maatschappelijke en politieke instituties. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. In 2012 en 2013 had 58 procent vertrouwen in de medemens. Ook heeft een duidelijke meerderheid vertrouwen in gezaghebbende instituties. Zo hebben bijna zeven op de tien burgers in beide jaren vertrouwen in rechters en politie. Het vertrouwen in het leger is tussen 2012 en 2013 met drie procentpunt gestegen naar 62 procent. Het vertrouwen in andere instituties is minder groot, en was in 2013 lager dan in 2012. Het meest daalde het vertrouwen in banken ((8 procentpunten), gevolgd door grote bedrijven, de Europese Unie en de Tweede Kamer ((5 procentpunten).
Vooral opleidingsniveau en leeftijd zijn relevant voor de mate van vertrouwen. Hoe hoger de opleiding en hoe jonger, hoe meer vertrouwen. Niet-westerse allochtonen hebben beduidend minder vertrouwen in de medemens dan autochtonen, maar meer vertrouwen in sommige instituties.

Het volledige artikel:  Sociaal en institutioneel vertrouwen in Nederland