Inflatie december naar laagste niveau in ruim 5 jaar

  • Inflatie december daalt naar 0,7 procent
  • Goedkopere autobrandstoffen verlagen inflatie
  • Inflatie eurozone gedaald naar -0,2 procent

De inflatie is in december gedaald en komt met 0,7 procent uit op het laagste niveau sinds oktober 2009. In november bedroeg de inflatie nog 1 procent. Vooral dalende benzineprijzen verlaagden de inflatie. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Prijzen aan de pomp blijven dalen

Net als in november daalde de inflatie vooral door goedkopere autobrandstoffen. Voor de derde maand op rij zijn de prijzen aan de pomp flink gedaald. In december kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,55 euro en dat is 0,14 euro goedkoper dan een jaar eerder. Gemiddeld over een maand is de prijs van benzine sinds november 2010 niet zo laag geweest.
De prijsontwikkeling van voeding had ook een verlagend effect op de inflatie; in december was de gemiddelde prijs van voeding lager dan een jaar eerder.

Inflatie in 2014 gemiddeld 1,0 procent

In 2014 was de gemiddelde inflatie 1 procent en dat is fors lager dan de 2,5 procent in 2013. De gemiddelde inflatie in 2014 is de laagste in ruim 25 jaar. In 1988 bedroeg de gemiddelde inflatie 0,7 procent.

Inflatie in de eurozone negatief door dalende olieprijzen

Om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning.

De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in december gedaald naar -0,1 procent. Eurostat maakte gisteren bekend dat de inflatie in de eurozone -0,2 procent is en dat is 0,5 procentpunt lager dan in november. De negatieve inflatie is het gevolg van de dalende olieprijzen. In 2009 is de inflatie in de eurozone ook enige tijd negatief geweest. Ook dat was het gevolg van goedkopere olie.

Volgens de Europese Centrale Bank is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt. De inflatie in de eurozone ligt al sinds oktober 2013 onder de 1 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.