wel eens voorkomt

Het aandeel personen van 15 jaar en ouder dat in de Veiligheidsmonitor aangeeft dat vernieling van straatmeubilair zoals vuilnisbakken, bankjes of bushokjes respectievelijk bekladding van muren of gebouwen wel eens voorkomt in de eigen buurt.
De Veiligheidsmonitor is een sinds 2005 jaarlijks terugkerende grootschalige bevolkingsenquête waarin thema’s als leefbaarheid en overlast in de woonbuurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van veelvoorkomende criminaliteit, het oordeel van de burger over het optreden van de politie en preventiegedrag worden onderzocht. De Veiligheidsmonitor wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Door veranderingen in onderzoeksvraagstellingen en onderzoeksopzet in 2008 en 2012 zijn de onderzoeksuitkomsten van de achtereenvolgende versies van de Veiligheidsmonitor niet zonder meer vergelijkbaar. Om toch inzicht te krijgen in trends over de periode 2005-2013 op het gebied van leefbaarheid en veiligheid zijn de uitkomsten van vóór de laatste wijziging in 2012 zodanig gecorrigeerd dat deze wel vergelijkbaar zijn met de uitkomsten van 2012 en 2013. Voor meer informatie hierover zie het bijgaande SET-artikel ‘Vandalisme: stand van zaken, trends en achtergronden’ en de publicatie ‘Veiligheidsmonitor 2013’.