Bestaande koopwoningen al meer dan een half jaar duurder dan jaar eerder

© ANP

Bestaande koopwoningen waren in november 2,3 procent duurder dan in november 2013. Dat is een iets hogere prijsstijging dan in oktober. Al meer dan een half jaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen bijna 3 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als in april 2003. De prijzen zijn de afgelopen 5 maanden van dit jaar vrij stabiel, maar wel hoger dan een jaar geleden.

Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 19,2 procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen 2,9 procent hoger.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Verkopen koopwoningen trekken aan

Het Kadaster bracht afgelopen woensdag al naar buiten dat het in november 11 696 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van 10,6 procent ten opzichte van november 2013. In de eerste elf maanden van dit jaar zijn 128 246 woningen van eigenaar gewisseld. Dat is een stijging van 35,5 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode van vorig jaar. Verder zijn in 2014 tot nu toe ruim 18 duizend woningen meer verkocht dan in heel 2013.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 januari beschikbaar.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.