Driekwart Nederlandse export door grote concerns

Bedrijven die deel uitmaken van een groot concern in binnen- of buitenland zijn goed voor driekwart van de exportwaarde van goederen door het Nederlands bedrijfsleven. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Midden- en kleinbedrijf goed voor een kwart van de export

Bedrijven die geen onderdeel uitmaken van een groot concern (MKB-bedrijven) zijn goed voor een kwart van de exportwaarde. Toch gaat het hier over 99 procent van alle bedrijven in Nederland. Verreweg de meeste van deze bedrijven zijn namelijk niet gericht op export zoals de bakker, de groenteboer en de aannemer. De kleinere bedrijven beschikken doorgaans ook niet over een netwerk van een groot moederconcern met extra toegang tot kennis, contacten en financiering.

Aandeel in export goederen door Nederlands bedrijfsleven, naar bedrijf, 2012

Aandeel in export goederen door Nederlands bedrijfsleven, naar bedrijf, 2012

Bronnen: