Meer investeringen, vooral in machines en computers

© ANP

In september 2014 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,2 procent groter dan in september 2013. Deze stijging is vooral te danken aan de hogere investeringen in computers, telecommunicatie, machines en installaties. Dit meldt het CBS vandaag.

Van oktober 2013 tot mei 2014 zaten de investeringen in de lift. Sindsdien wisselen maanden met krimp en groei elkaar af. Dat is vooral toe te schrijven aan de investeringen in bouwwerken. De totale investeringen in vaste materiele activa liggen op dit moment aanzienlijk lager dan voor de economische crisis die eind 2008 inzette.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. September 2014 heeft een werkdag meer dan september 2013.

Investeringen in materiële vaste activa (volume)

Investeringen in materiële vaste activa (volume)

Meer investeringen in productiecapaciteit

In september is vooral meer geïnvesteerd in productiecapaciteit. Bedrijven schaften meer machines, installaties en computers aan. Dit is in lijn met de toegenomen bezettingsgraad en het toegenomen ondernemersvertrouwen waarover het CBS gisteren publiceerde. In woningen en bedrijfsgebouwen is nagenoeg hetzelfde geïnvesteerd als vorig jaar september.

Omstandigheden voor investeringen in november fors verbeterd

Volgens de Investeringsradar van november 2014 zijn de omstandigheden voor de investeringen in november een stuk gunstiger dan in oktober. De groei van de Nederlandse export was aanzienlijk groter dan een maand eerder. Ook waren de ondernemers in de industrie aanzienlijk positiever over hun orderportefeuille en nam zoals eerder vermeld de bezettingsgraad in de industrie toe.

A.s. maandag 24 november publiceert het CBS over de investeringsverwachtingen van de ondernemers in de industrie voor 2014 en 2015.

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.