Consumenten besteden iets minder, vertrouwen neemt af

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.

Consumenten hebben in september 0,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in september 2013. Deze daling volgt op vier maanden met (lichte) groei. Vooral aan duurzame en overige goederen (o.a. gas en brandstoffen) gaven consumenten minder uit, meldt het CBS vandaag. Verder is het vertrouwen van consumenten in november verslechterd. Vooral over de economie zijn ze een stuk somberder.

De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Vooral minder uitgegeven aan kleding en schoenen

Consumenten gaven in september 4,1 procent minder uit aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Ze besteedden vooral minder aan kleding en schoenen. Vorige week publiceerde het CBS al dat kledingwinkels in september fors minder verkochten. Aan woninginrichting en elektronica gaven consumenten echter wel meer uit.

Aan voedings- en genotmiddelen besteedden de consumenten 1,8 procent meer. De bestedingen aan overige goederen, waaronder gas en motorbrandstoffen, waren 5,1 procent lager dan in september 2013. Ten slotte gaven consumenten 0,7 procent meer uit aan diensten, die ruim de helft van de binnenlandse consumptieve bestedingen uitmaken.

Binnenlandse consumptie naar categorie (koopdaggecorrigeerd volume), september 2014

Binnenlandse consumptie naar categorie (koopdaggecorrigeerd volume), september 2014

Omstandigheden voor consumptie in november verslechterd

De omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens zijn in november per saldo verslechterd, blijkt uit de Consumptieradar van het CBS. Dat komt vooral doordat de ondernemers in de industrie een stuk negatiever waren over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche en de consumenten pessimistischer over de toekomstige werkloosheid.

Consument een stuk somberder over de economie

Het consumentenvertrouwen daalde in november 5 punten en komt uit op -8. Vooral over de economie zijn ze een stuk somberder. Het consumentenvertrouwen ligt in november op het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (-44).

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Negatiever over economie, koopbereidheid onveranderd

De deelindicator Economisch klimaat verslechterde 12 punten en komt uit op -4. Zowel het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden als over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden verslechterde.

De deelindicator Koopbereidheid veranderde van oktober op november niet. De koopbereidheid blijft staan op -10. Consumenten vinden de tijd ongeveer even ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, als een maand eerder. Ook waren ze nagenoeg even negatief over hun financiën in de komende en afgelopen 12 maanden.

Samenstelling consumentenvertrouwen

Samenstelling consumentenvertrouwen

Vandaag publiceert het CBS ook over de investeringen van overheid en bedrijven in september.

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.