Kledingwinkels drukken omzet detailhandel

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
  • Omzetdaling non-foodwinkels, kledingbranche zwaar in de min
  • Winkels in voedings- en genotmiddelen zetten meer om

September was voor de detailhandel een matige maand. De omzet kwam ondanks een gunstige samenstelling van de koopdagen 0,4 procent lager uit dan vorig jaar. De prijzen daalden licht, het volume was even groot als een jaar geleden. Non-foodwinkels noteerden een krimp, voornamelijk door een sterke terugval bij de kledingwinkels. De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden juist een hogere omzet. Daarmee was september voor deze branches het spiegelbeeld van augustus. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt.

Sterke krimp kledingwinkels, sommige non-foodbranches positief

Na een lichte groei in augustus kwam de omzet van de non-foodwinkels in september bijna 4 procent lager uit dan een jaar geleden. Dit kwam vooral doordat deze winkels minder verkochten. Bovenkledingwinkels en textielsupermarkten leverden na de sterke maand augustus in het relatief zachte, droge en zonnige september veel omzet in. Ook winkels in huishoudelijke artikelen behaalden minder omzet. De overige non-foodbranches noteerden een kleine plus. Voor de winkels in woninginrichtingartikelen was het derde kwartaal van dit jaar daardoor het eerste kwartaal sinds eind 2008 met een hogere omzet dan een jaar eerder.

Voedings- en genotmiddelenwinkels weer in de plus

De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten 4 procent meer omzet dan in september vorig jaar. Zowel in de supermarkt als in de speciaalzaak gaf de klant meer geld uit. In augustus liep de omzet in deze winkels nog terug. De verbetering kwam vooral doordat de verkopen in september toenamen, terwijl in augustus het volume juist kromp. Als rekening wordt gehouden met het verschil in samenstelling van de koopdagen dan was er in september een kleine omzetstijging, net als in augustus.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.