Aanhoudende daling afzetprijzen industrie

© Hollandse Hoogte

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september 1,7 procent lager dan in september 2013. In augustus waren de prijzen 1,4 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijzen, aldus het CBS.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen in september weer lager

Producten van de aardolie-verwerkende industrie waren in september 6,1 procent goedkoper dan in september 2013. Een maand eerder was de prijsdaling 6,5 procent. Het prijsverloop in deze branche wordt sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.
De olieprijzen daalden in september, net als in juli en augustus. North Sea Brent olie kostte meer dan 76 euro per vat. Dat is ruim 8 procent minder dan in september 2013. In augustus was de prijsdaling ruim 6 procent.

Producten van de voedings- en genotsmiddelenindustrie waren 1,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. Verder kostten producten van de papier- en grafische industrie (-0,8 procent),  van de elektrotechnische en machine-industrie (-0,6 procent) en van de chemie (-1,4 procent) minder. Daarentegen waren producten van de textiel-, kleding- en lederindustrie (0,8 procent), van de hout- en bouwmaterialenindustrie (0,7 procent) en van de basismetaal- en metaalproductenindustrie (0,3 procent) duurder.  

Producten industrie in september 0,3 procent goedkoper dan in augustus

De afzetprijzen van de industrie daalden in september met 0,3 procent ten opzichte van augustus 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 0,5 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 0,2 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie
 
Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.