Minder investeringen, vooral in gebouwen en vervoermiddelen

© ANP

In augustus 2014 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,8 procent kleiner dan in augustus 2013. Deze daling is vooral te wijten aan de lagere investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en vervoermiddelen. De investeringen in computers en in machines en installaties waren wel hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS vandaag.

Sinds oktober 2013 zaten de investeringen in de lift, maar het herstel stokte in mei en juni. De lichte krimp in deze maanden had vooral te maken met een daling van de investeringen in bouwwerken. In juli 2014 was er sprake van een opleving, maar in augustus krompen de investeringen in vaste activa weer. Ook deze ontwikkelingen zijn vooral toe te schrijven aan de investeringen in bouwwerken. De totale investeringen in vaste materiele activa liggen op dit moment aanzienlijk lager dan voor de economische crisis die eind 2008 inzette.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Augustus 2014 heeft een werkdag minder dan augustus 2013.

Investeringen in materiële vaste activa (volume)

Investeringen in materiële vaste activa (volume)

Productie bouw gekrompen

De productie van de bouw was in augustus bijna 10 procent lager dan in augustus 2013. In juli was er nog een stijging. De forse daling in augustus heeft onder meer te maken met een gedeeltelijke verschuiving van de bouwvak van juli naar augustus en met de werkdag minder.

Omstandigheden voor investeringen in oktober ongeveer hetzelfde als in september

Volgens de Investeringsradar van oktober 2014 zijn de omstandigheden voor de investeringen in oktober nagenoeg hetzelfde als in september. Aan de hand van zes indicatoren laat de radar zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Minpunt was dat de groei van de export in augustus aanzienlijk kleiner was dan in juli. Daartegenover stond echter dat het vertrouwen van consumenten toenam en de ondernemers in de industrie minder negatief waren over hun orderportefeuille.
 
Vandaag publiceert het CBS ook dat in oktober 2014 het consumentenvertrouwen weer is toegenomen.

Meer cijfers staan op de themapagina Bedrijven.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.