Groei non-foodwinkels zet in augustus door

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
  • Bovenkledingwinkels doen goede zaken, ook woninginrichting weer in de plus
  • Verschil in koopdagen drukt omzet winkels in voedings- en genotmiddelen
  • Totale omzet detailhandel iets omlaag

In augustus hebben non-foodwinkels 1,4 procent meer omgezet dan een jaar eerder, ondanks dat deze maand een koopdag minder had dan augustus 2013. Net als in juli groeide het volume van de verkopen in deze branche. Mede door het lagere aantal koopdagen lag de omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen wel onder het niveau van een jaar geleden. De totale detailhandel kende daardoor een lichte omzetkrimp van 0,7 procent. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Omzet non-foodwinkels ontwikkelt zich wederom positief

Op de winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen na lieten alle non-foodbranches een omzetstijging zien in vergelijking met augustus vorig jaar. Winkels in woninginrichtingartikelen hebben voor de tweede maand op rij meer verkocht. Sinds het begin van 2008 is dit niet voorgekomen. Deze positieve ontwikkeling kan verband houden met de aantrekkende woningmarkt.

Bovenkledingwinkels doen goede zaken

Augustus was voor de winkels in bovenkleding de beste maand van de afgelopen 2 jaar. De verkopers van onder andere jassen, truien, jurken en broeken zetten  ruim 8 procent meer om dan in dezelfde maand vorig jaar. Het matige weer in augustus in combinatie met de vrije dagen zorgden voor aanloop in de winkels. Vooral de najaarscollectie ging dit jaar vlot over de toonbank. Daarnaast deden veel winkels in deze periode de restanten van de zomercollectie in de uitverkoop.

Voedings- en genotmiddelenwinkels zetten minder om

Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen werd ruim 2 procent minder omgezet. In de maand juli nam de omzet nog met hetzelfde percentage toe. In augustus was er, in vergelijking met vorig jaar, in deze branche een drukke donderdag minder en een rustige zondag meer. De prijzen bleven nagenoeg gelijk. De supermarkten presteerden, net als vorige maand, beter dan de speciaalzaken.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.